fredag 8. august 2008

Sommerens seilas, del 8: Göta kanal:

Göta kanal, 21.07 - 28.07, (Mem - Sjötorp):
Göta kanal består av 58 sluser og fører oss opp til 91,8 moh på innsjøen Viken. Initiativtaker og ansvarlig for at kanalen ble til, var Baltzar von Platen (1766-1829). Kanalen ble lagd i årene 1810 -1832 og feiret i fjor sitt 175 års jubileum. Kanalen er 190,5 km og maxmål er: lengde 30 m, bredde 7 m, høyde 22 m og dypgående 2,82 m.
Fra Söderköping - Norsholm: 14 nm første dagen. Den dagen lærte vi å sluse oppover! Åshild hoppet i land rett før slusa, og jeg tøffet inn. Tampen akter ble satt fast og tampen fra baugen ble festet ca 3 m foran båten. Den ble ført via blokk i baugen tilbake til vinsjen, der jeg vinsjet inn etter hvert som vannet steg. Da hadde vi full kontroll over båten mens hvirvlende vannmasser fosset inn i slusa! Var det flere sluser i trapp, gikk Åshild fra sluse til sluse, festet linene og steg ombord etter siste sluse! Dette ble etterhvert bare moro! NB! Sluseliner på 20 m!
Norsholm - Berg: (17 nm på 10 timer). Tøffet i dag over Roxen, en flott innsjø på 14 nm. Det var sol og varmt, vi badet ved hver anledning, eller kastet vann over kroppen på akterdekket fra pøsen! I Berg (Carl Johans sluser) var det 7 sluser i ett! Kom opp i et herlig basseng for kvelden. Gjestehavnene gjennom hele kanalen hadde gode faciliteter og slusepersonalet var hele veien hjelpsomme og hyggelige!
Berg - Motala: (27 nm) Varmen var påtakelig, vi badet og sluset oss videre! Over Boren og etter nok ei slusetrapp på 5 sluser, kom vi til Motala. Her tok vi en hviledag, vasket klær og besøkte Motormuseumet!
Motala - Vassbacken: (38 nm). I dag fikk vi 3 herlige timer på "havet", i det vi tøffet over Vättern i herlig sommervær! Inn ved Karlsborg, bruåpning og gjennomm Bottensjøen. Siste sluse på vei oppover og ut i Viken, nå 91,8 moh! Tett granskog på begge sider, noen småøyer, nesten som i Nordmarka!
Vassbacken - Lyrestad: (17 nm). Nå begynte nedoverslusingen, det var mye enklere. Åshild kom ombord etter siste sluse. Kiosker, restauranter omtrent hele veien, så i kveld ble det pizza og kebab!
Lyrestad/Sjötorp -Läckö Slott. (36 nm). Etter broåpning 0855, sluset flere ganger nedover og var plutselig i Sjötorp. Göta kanal var slutt og vi var ute i Vännern. Tøffet innom Mariestad for diesel og seilte vestover til Läckö Slott, med egen gjestehavn! Det ble grilling på land og slottsbesøk på kvelden, fra 1600 tallet. Sloss litt med myggen i kveld, med med myggnett over luka/ i nedgangen, ble det ei rolig natt. Vi var fortsatt vel forlikte og så tilbake på kanalferden som en flott og minnerik opplevelse!

Ingen kommentarer: